VÄLKOMMEN IN I MARIES HUVUD!!!!

Jag Är Som Jag Är Och Ska Vara. Mig Själv!!!

Mat x 2

Kategori: Dagens midda

 
 
Bjöd mamsen på middag idag, fisk i svampsås gjort i ugnen och potatis till detta. Recept finns i min matblogg. Nu är vi i matkoma och kan knappt röra oss, men mätta och belåtna och det var ju det som var meningen.
 
Oxå gjorde jag en ny maträtt idag som jag hitta på igår med färs, broccoli o svamp i äggstanning, fast idag bytte jag ut färsen mot kyckling. Recept finns i min matblogg, men väljer att lägga ut det här oxå
 
Till det hela använde jag:
 
600 gram kycklingfilé
300 gram frysta broccoli buketter
ca 10 st färska champinjoner
 
Skär kycklingen i mindre bitar och stek i valfria kryddor, jag använde en kycklingkrydda för att jag tycker den är så god. Skiva svampen i mindre bitar och stek.
Koka broccolin i ca 2 min, skär sedan dessa buketter i mindre bitar. Blanda allt i en glasform eller vad ni nu har för något som är ugnsfast.
 
Äggstanningen: Vispa 5 ägg och 5 dl mjölk och häll sedan över allt i formen
 
In i ugnen i 30-40 min på 200 grader. Man kan ta stickprov mot slutet för att se så att äggstanningen stelnat. Man kan oxå lägga på aluminiumfolie mot slutet om man vill ha mindre färg
 
Provade att frysa en liten bit från det jag gjorde igår och värmde i micron o åt idag. Så nu vet jag att de funkar att frysa och värma upp igen. Därav fick jag av detta recept 6 st lunch matlådor.
En ganska mäktig o mättande maträtt
 
 

Beck: Sjukhusmorden

Kategori: Filmtips

 
 
 
Sonen till en nyligen avliden cancerpatient anklagar sin mors läkare för att ha orsakat hennes död. Kort därefter dödsstörtar läkaren från sjukhusets tak. Vad som först tros vara ett självmord visar sig snabbt vara ett mord.
 
 
 
 

Everly

Kategori: Filmtips

 
 
Everly måste försöka överleva mot ett helt gäng med lönnmördare som hennes före detta man, en maffiaboss, har sänt till hennes lägenhet.
 
 
 
 

Beck: Invasionen

Kategori: Filmtips

 
 
En död man hittas nergrävd utanför Stockholm. Beck-gruppen tror att mannen kan vara offer för en konflikt inom en islamistisk terrorgrupp. Spåren leder mot ett företag vilket verkar erbjuda svart arbetskraft åt Stockholms mindre nogräknade byggföretag.
 
 
 
 

Fifty shades of grey

Kategori: Filmtips

 
 
Litteraturstudenten Anastasia Steele går med på att intervjua miljardären Christian Grey för att göra sin rumskompis en tjänst. Intervjuoffret visar sig vara en man som är både vacker och intelligent, men också en aning överlägsen. Den naiva Ana och den reserverade Christian dras ohjälpligt till varandra. Hon kan inte motstå honom och han vill ha henne, men på sina egna villkor. Ana tvekar när hon under den framgångsrike Christian Greys yta, anar en man som har ett kontrollbehov på gränsen till besatthet. Men ju närmare de kommer varandra, desto mer upptäcker Ana inte bara av Christian hemligheter, utan även sidor hon själv inte visste hon hade.
 
 
Ni som inte sett den på bio och kanske inte kan eller ska, så är mitt tips att använda länken här nedanför så kan ni se filmen direkt. Bara att bli medlem, snabbt och lätt
 
http://www.swefilmer.com/fifty-shades-of-grey-2015/fifty-shades-of-grey-2015-video_365f58e49.html
 
 
 
 
 

Choklad och kokos

Kategori: Jag o min vardag

 
 
Bakade för en stund sedan en plåt kokosrutor, 25 st blev det. Tror nog det är mina favoritkakor, ja förutom negerbullar, kokosbullar säger man nu, men det hette dom inte när jag var liten. Äter de dock sällan. Hur som så är ju allt med kokos så himla gott. Brukar även ha det i mina smoothies. Supergott
 
Recept på dessa finns i min matblogg
 
Några av godbitarna. 
 
 
 

Menières och migränyrsel

Kategori: Jag o min vardag

 
 
Satt och googlade min sjukdoms diagnos lite igår och hitta bra text för en exakt beskrivning av vad som händer och hur jag mår och känner
 
 
 

Migränyrsel kan ha en mängd olika former från lätt ostadighet till kraftiga dygnslånga anfall med rotatorisk yrsel och yrsel vid lägesändring.

Kraftig rotatorisk yrsel utan hörselnedsättning och utan huvudvärk uppstår vid kontraktion av cerebellära grenar och hjärnstamsgrenar. Vid kontraktion av vestibulära grenar uppstår en likartad kraftig rotatorisk yrsel med snabbt övergående nystagmus, måttligt illamående, lockkänsla och mer sällan en lätt övergående hörselnedsättning. Sensorisk överretbarhet av facialisnerven ger en ökad tonus i stapediusmuskeln och lock-känslan i örat. Sensorisk överkänslighet i hörselnerven ger en besvärande tinnitus. Sensorisk postural överkänslighet ger en obehaglig obalanskänsla (fobisk postural yrsel). Sensorisk överretbarhet av vestibulo-oculära reflexen ger ökad känslighet för rörelser och rörelser i blickfältet och åksjuka (Mal de debarquement).

Perioder med försämrad cirkulation till innerörat ökar risken för kristallyrsel (godartad lägesyrsel) som upplevs extremt kraftig pga den centrala överretbarheten.

 

Attacker av: 
 

  • Rotatorisk yrsel, illamående, kräkningar och också ofta diarréer.
  • Sensorineural hörselnedsättning, initialt karakteristisk basnedsättning.
  • Tinnitus.
  • Tryckkänsla i det drabbade örat.

Ett menièreanfall pågår vanligtvis i 4-5 timmar. Ibland kortare men kan även vara betydligt längre. Efterdyningarna kan pågå i över ett dygn. 

När anfallet släpper, försvinner yrseln och tinnitus och hörseln normaliseras. Hörseln är alltså fluktuerande. Anfallsfrekvensen varierar stort och kan sträcka sig från enstaka anfall med några års mellanrum till flera anfall i veckan. Tillståndet kan vara svårt invalidiserande. 

Sjukdomen är i många fall kraftigt invalidiserande. Socialt kan sjukdomen innebära stora påfrestningar genom att patienterna inte våga sig ut eller vågar planera några aktiviteter pga osäkerheten och fruktan för kommande anfall.

Den dominerande teorin till varför Menières sjukdom uppstår är att vätsketrycket i innerörat är för högt. Det beror på att det finns för mycket endolymfa – antingen pga överproduktion eller för att det är för dålig resorption av endolymfan i ductus och saccus endolymfaticus. Därvid uppstår "endolymfatisk hydrops" i innerörat. Eftersom endolymfa finns både i cochlea och i vestibularis, och då dessa organ kommunicerar med varandra, uppkommer symptom från såväl hörsel- som balansorganet. 

Ett anfall föregås ofta av aura, som ökad tinnitus, ljuddistortion, ljudöverkänslighet eller illamående som patienten slutligen kan lära sig att känna igen och då vidta olika profylaktiska åtgärder, exempelvis gå och lägga sig, ta mediciner, etc. 

 

 

 

Utredning

Kategori: Jag o min vardag

 
 
Varit på Kristianstads sjukhus idag för ett nytt hörseltest och träffat min läkare på öronkliniken för 4e gången sedan i höstas. 
 
Har ju varit där tidigare för detta och det visade som sist att jag har halv hörsel på höger öra, men det har jag vetat i typ 30 år.
 
I alla fall så visade mitt balanstest inget fel på balansorganen i örat och ej heller visade MR röntgen något fel på hörselgångar och hjärna.
 
Men läkaren sa att enligt hans tester, så går min blick upp o ner, vilket betyder att det inte är fel på balansorganen men att där är nåt i hjärnstammen, men inget som syns på MR röntgen. Så nu har jag papper på en frisk hjärna o att jag har nån..haha..så stackars den som påstår något annat...hahaha
 
Och det med nedsatt hörsel, om den förvärras så är det något som kommer att opereras, minns inte riktigt varför just nu, fick så mycke info så jag vet inte om jag minns allt.
Finns som sagt på papper i min journal
 
Så detta med min yrsel som går upp och ner varje dag har jag nu fått svar på. Det är kraftig kronisk migränyrsel och den blir värre pga tinnitusen, med illamående, svårt och fokusera m m. Orkar inte göra vad jag ska i min vardag och har väldigt svårt att fokusera. Har ett läkarintyg sedan i september förra året som gör att jag kan typ "komma och gå som jag vill" och ändå få full lön. Tack och lov att detta finns, annars hade jag blivit fattig.
 
Så diagnosen är Menieres precis som läkaren misstänkte på vårdcentralen i augusti förra året, fast en svårare sådan än normalt. Nu blir det att vänta på att få träffa henne och prata om hur det blir. Först och främst gäller att komma till medicin i Kristianstad och försöka få bukt med yrsel så jag funkar i min vardag. Läkaren prata om beta blockerare idag, men det blir nog inte aktuellt eftersom jag har gränsen på till för lågt blodtryck, men bra ändå. 
 
En dag som värst kan se ut så här. Vaknar halv 7 med tinnitus och yrsel där hela rummet snurrar iväg i 190, kan inte titta och vända på mig, får snällt ligga kvar o öppna ögon med jämna mellanrum tills det lugnar sig, och det kan ta allt mellan 30 min till 3-4 timmar. Kan ju säga som så att jag är tränad på att vara blind o gå på toa, kan ju inte ligga där kissnödig i massa timmar, mår även så illa att jag är spyfärdig, tack och lov inte gjort än. Och det kommer från att jag är åksjuk till max. Såna här dagar har jag typ 3-4 i veckan o ibland kan det vara så att jag är hemma i 2-3 dagar och mår riktigt kasst, mår bra en dag o sen dålig igen 1-4 dagar. Vet som sagt aldrig hur min nästkommande dag kommer att se ut. 
Här har jag verkligen nytta av att jag aldrig nånsin planerar mina dagar o aldrig gjort.
 
När jag sedan orkar ta mig upp o röra på mig kan det ta timmar innan det hela lägger sig, och just pga tinnitusen som bråkar (fick jag veta idag) Hade inte tinnitus varit med i bilden så hade yrseln varit lite snällare o inte pågått mest hela tiden. Den vaknar jag med o somnar med o sen kommer den i omgångar varje dag under dagen.
 
Svårt och förklara i text hur denna sjukdom yttrar sig och hur jag mår och känner. Men hade jag inte varit så tark och envis som jag är så hade jag nog deppat ner mig. För detta är inget jag ens önskar min värsta ovän/den som hatar mig.
 
Är som sagt glad att jag fått veta och har allt på papper och att det nu ska utredas hur man ska få rätsida på de, så att jag kan funka bättre i min vardag. Tar väl ett tag till, men så länge jag får positiva svar så är väntan inte så farlig.
 
 
Så här är lite info till er som visat intresse i hur jag mår osv.
 
 
 
 

Tacosallad

Kategori: Dagens midda

Ikväll körde jag på en enkel tacosallad, så god så man knappt kan sluta äta. Vilket resulterat i en matkoma. Kommer lätt äta det lite oftare. Har så mycket mat hemma alltid, så jag glömmer lätt bort att göra det som är godast. Jag lixom bara kör på för stunden, att planera mat är inte jag. Jag slänger ihop det jag känner för och är sugen på, därav att jag alltid har det mesta hemma. Fast alla grönsaker går ju inte att hamstra, för då möglar de och man får inte kasta mat. 
 
 
Fläskfärs och en påse tacomix, tillagas enligt texten på påsen
 
Små tomater
Gurka
Majs
Isbergssallad
Rödlök
Tacosås på burk
 
 
 
 

The captive

Kategori: Filmtips

 
 
Matt och Tinas dotter Cassandra försvann för åtta år sedan. Nya bevis kommer fram som tyder på att hon ännu är vid liv. Polisen och föräldrarna försöker lösa gåtan med hennes försvinnande.
 
 
 
 
 

Scintilla

Kategori: Filmtips

 
 
En grupp elitsoldater handplockas för att utföra en hemlig operation djupt in i en före detta Sovjetstat. Först måste de besegra en tungt beväpnad milis på marken för att få tillgång till den underjordiska labyrint av tunnlar som ska leda dem ner till det hemliga laboratoriet...