VÄLKOMMEN IN I MARIES HUVUD!!!!

Jag Är Som Jag Är Och Ska Vara. Mig Själv!!!

Maj maj månad

Kategori: Jag o min vardag

Ja en månad som snart är här, tiden går fort...

Varit en runda på Ica..haha..nu tänker ni nog. Gör hon inget annat än handlar. Men jodå, idag var de ju att jag behövde mer kattmat till exempel.

Oxå stod det en söt liten 10 årig tjej som sålde majblommor, såklart att jag köpte en. Roligare att köpa av en som man känner, plus klart man gynnar för en god sak.
Kan inte minnas något år jag inte köpt en sådan.





Majblommans historia

Sedan 1907 har majblomman sålts på våren varje år i syfte att hjälpa barn som behövt extra stöd. Vi är därmed en av världens äldsta barnhjälpsorganisationer och vi har redan från början värnat om barnens rätt till ett fullgott och värdigt liv. Barnens behov har förändrats över tiden men Majblomman har alltid anpassat sin verksamhet efter de ändamål som varit aktuella och angelägna att stödja. Idag är Majblommans mål att bekämpa barnfattigdom i Sverige. Vår vision är att alla barn skall få vara med!

De allra första majblommorna såldes 1907 i Göteborg. Då kostade de 10 öre styck och hela 139.000 såldes. Från allra första början syftade Majblommans insamling till att hjälpa tuberkulossjuka. Tuberkulosen var en av dåtidens värsta folksjukdomar och den angrep framför allt unga människor och skördade många människoliv. Vid sekelskiftet svarade dödligheten i tuberkulos i Göteborg för ca 25% av samtliga dödsfall i staden. Ännu 50 år senare var sjukdomen, med vart tionde dödsfall, den vanligaste dödsorsaken i Sverige näst efter åldersdödligheten. Majblomman spred sig snabbt över hela Sverige och det bildades Majblommekommittéer i så gott som varje ort.

Idén till Majblomman kom från den initiativrika och engagerade fru Beda Hallberg. Beda var verksam inom Göteborgs frivilliga fattigvård under slutet av 1800-talet och vid 1900-talets början. Hon drevs av ett mycket starkt socialt engagemang och hon värnade särskilt om barn och ungdomar. Beda Hallberg (f. Andersson) föddes 1869 på Presse gård i Onsala socken, hennes mor Josephines hembygd. Fadern Johan kom från Skåne och var sjökapten.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: