VÄLKOMMEN IN I MARIES HUVUD!!!!

Jag Är Som Jag Är Och Ska Vara. Mig Själv!!!

regnbåge

Kategori: Okategoriserat

 

 
 
 

Regnbåge

En regnbåge uppstår när solljuset bryts och reflekteras i vattendroppar. Solen måste alltså belysa vattendroppar för att det skall kunna bildas en regnbåge. Dropparna kan exempelvis vara regndroppar eller droppar från en vattenspridare eller ett vattenfall. 

När solljuset passerar in i en vattendroppe bryts det och delas samtidigt upp i regnbågens färger. En del av det ljus som kommit i droppen reflekteras, det vill säga speglas, i droppens bortre yta, och lämnar sedan droppen samtidigt som ljusstrålen bryts ytterligare en gång. Detta är den primära regnbågen.

Strålarna träffar droppens klotformiga yta olika snett, och det kan kanske tyckas att det borde betyda att det också skulle lämna droppen åt olika håll. Emellertid sker en ansamling av ljus i en riktning. Därför har ljuset som kommer ut ur droppen större intensitet i en bestämd riktning och samtidigt är det svagare i andra riktningar. Det är därför det bildas en regnbåge.

Ljusstrålen kan även speglas två gånger inuti droppen och då uppstår ytterligare en regnbåge, som dock är svagare utanför den första. Den kallas för den sekundära regnbågen.

Mer detaljerade beskrivningar och fler bilder hittas via länken till "Atmospheric Optics" i högerspalten.

Reflekterad regnbåge

En mycket säregen regnbåge kan ibland synas, se bilden i högerspalten. Det är den reflekterade regnbågen. Solljuset som bildar den reflekterade regnbågen har då speglats i en lugn sjöyta, som inte behöver vara inom synhåll för den som ser fenomenet.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: